MySejahtera pantau had dua jam pelanggan dalam premis – KPDNHEP

MySejahtera pantau had dua jam pelanggan dalam premis – KPDNHEP

PUTRAJAYA,. Had masa maksimum dua jam bagi pelanggan di premis peruncitan akan dipantau menerusi aplikasi MySejahtera apabila mereka mendaftar masuk ke premis, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Katanya aplikasi MySejahtera akan menunjukkan rekod masa masuk secara tepat dan ia akan memudahkan anggota Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mahupun pihak premis membuat pemantauan sekiranya perlu.

Had maksimum dua jam untuk pelanggan di premis peruncitan termasuk pusat beli-belah diumumkannya kelmarin, serentak dengan arahan untuk pemilik premis peruncitan mengehadkan jumlah pelanggan pada satu-satu masa mengikut keluasan premis dengan penetapan satu orang bagi setiap empat meter persegi.

Penguatkuasaan prosedur operasi standard (SOP) itu adalah susulan pengumuman pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang akan berkuat kuasa hari ini (25 Mei).

“KPDNHEP turut memohon pemilik premis untuk menggunakan kaedah masing-masing untuk mematuhi SOP ini, dengan mengingatkan pelanggan premis agar mengikuti arahan dua jam ini,” kata Nanta dalam sidang media secara maya semalam.

Nanta berkata pegawai penguat kuasa KPDNHEP dengan kerjasama pemilik premis akan turut memantau tempat tumpuan yang dikenal pasti secara rawak untuk memastikan rakyat mematuhi SOP berkenaan.

“Pembeli dinasihatkan merancang dengan bijak mengenai aktiviti membeli-belah mereka dengan mengawal tempoh pembelian sekali gus dapat membantu mengurangkan rantaian jangkitan COVID-19 dalam negara,” katanya.

Ditanya mengenai sesetengah individu yang membawa kanak-kanak dalam pusat beli-belah, Nanta berkata SOP jelas mengatakan bahawa golongan itu ‘tidak digalakkan’ masuk premis dan bukannya ‘tidak dibenarkan’ kerana kerajaan faham permasalahan yang dihadapi rakyat.

“Contohnya mungkin ada ibu atau bapa tunggal yang perlu membawa anak mereka bersama. Kalau boleh tinggalkan mereka pada saudara terdekat boleh berbuat demikian dan elakkan bawa masuk premis,” katanya.

Nanta dalam pada itu berkata ‘dine in’ dalam kenderaan tidak dibenarkan dan tiada SOP berkenaan aktiviti terbabit.

Menurutnya, idea menikmati makanan dalam kenderaan bersama keluarga mungkin timbul kerana larangan ‘dine in’ dalam premis akibat PKP namun buat masa ini, tiada keputusan baharu mengenainya dibuat.

Menurut laporan yang disiarkan dalam talian semalam, premis makanan yang menyediakan layanan ‘dine-in’ dalam kereta adalah melanggar SOP dan tindakan kompaun boleh dikenakan ke atas pengusaha premis yang menyediakan layanan sedemikian.

Laporan itu memetik Pesuruhjaya Polis Sarawak Datuk Aidi Ismail sebagai berkata sebuah premis makanan di Miri dikompaun pada Jumaat kerana menyediakan perkhidmatan tersebut.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )