Hari Kebangsaan 2020 dalam norma baharu penuh bermakna

Hari Kebangsaan 2020 dalam norma baharu penuh bermakna

PUTRAJAYA,. Diiringi semangat cintakan tanah air yang membara, sambutan Hari Kebangsaan 2020 berlangsung di Dataran Pahlawan Negara di sini hari ini dalam persekitaran norma baharu – namun tetap penuh bermakna – ketika negara masih berjuang mendepani pandemik COVID-19.

Bertemakan ‘Malaysia Prihatin’ dengan atur cara sederhana, kehadiran di Dataran Pahlawan Negara yang julung kali dipilih sebagai lokasi sambutan Hari Kebangsaan terhad kepada dif kehormat, anggota keselamatan dan petugas bagi memastikan majlis berjalan mengikut prosedur operasi standard.

Hadirin perlu melakukan saringan suhu badan dan mendaftar masuk menggunakan aplikasi MySejahtera serta memakai pelitup muka sebagai langkah mencegah penularan wabak COVID-19, manakala kerusi untuk dif kehormat disusun dengan jarak satu meter antara satu sama lain sebagai mematuhi penjarakan fizikal.

Meskipun rakyat Malaysia tidak dapat menyaksikan detik penting negara itu di lokasi seperti kebiasaan pada setiap tahun, mereka tetap berpeluang mengikuti sambutan ulang tahun tersebut secara langsung melalui televisyen dan laman media sosial.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang berkenan berangkat ke sambutan Hari Kebangsaan 2020, tiba di Dataran Pahlawan Negara pada 8 pagi, dan ini disusuli nyanyian lagu keramat, Negaraku, sebagai menandakan bermulanya acara sambutan.

Dalam Titah Diraja itu, Yang di-Pertuan Agong menegaskan lima prinsip Rukun Negara adalah formula rakyat berbilang bangsa hidup secara rukun dan damai, dan prinsip tersebut seharusnya menjadi panduan serta amalan oleh semua pihak termasuk pemimpin negara, kerajaan dan rakyat Malaysia.

Bersempena sambutan Hari Kebangsaan dan Ulang Tahun ke-50 Rukun Negara, Seri Paduka turut mengajak seluruh rakyat untuk menghargai serta menjaga kemerdekaan dan keamanan yang dikecapi negara.

Selesai bertitah, Seri Paduka kembali bersemayam dan menonton siaran sambutan Hari Kebangsaan 2020 yang disiarkan RTM bersama hadirin.

Hadirin dipertontonkan dengan rakaman perarakan 63 ekor kuda daripada pelbagai agensi yang membawa Jalur Gemilang diketuai Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj) Datuk Dr Aminuddin Hassim dari Jambatan Putra ke Dataran Putra, Presint 1 di sini.

Ini diikuti acara penyerahan bendera kepada kumpulan Penaik Jalur Gemilang oleh Pengerusi Ekuestrian Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Kol Norazrin Shamsudin. Acara kemudian diteruskan dengan menaikkan Jalur Gemilang.

Program siaran diteruskan dengan bacaan ikrar di Dataran Tugu Negara, Kuala Lumpur diketuai oleh Dr Izwan Effendy Zainuddin daripada Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan disertai 66 petugas barisan hadapan.

Petugas barisan hadapan terlibat adalah daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), Jabatan Penerangan, Kementerian Kesihatan, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jabatan Imigresen, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.

Sambutan diteruskan dengan siaran dendangan lagu Malaysia Prihatin yang digubah oleh Ketua Perkhidmatan Muzik RTM Datuk Mokhzani Ismail dan lirik ditulis El Sol Akhmad.

Lagu nyanyian empat penyanyi terkenal tanah air – Aina Abdul, Siti Sarah Raisuddin, Alif Satar dan Syamel – di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur itu dicipta sebagai penghargaan kepada barisan hadapan dan rakyat Malaysia yang bersatu hati bersama kerajaan mendepani pandemik COVID-19.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )