Sukma, Para Sukma 2020 Johor dibatalkan, akan diadakan pada 2022

Sukma, Para Sukma 2020 Johor dibatalkan, akan diadakan pada 2022

PUTRAJAYA,. Sukan Malaysia (Sukma) dan Para Sukma 2020 di Johor akhirnya terpaksa dibatalkan akibat ketidaktentuan penularan wabak COVID-19 yang telah memasuki gelombang ketiga di negara ini.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata bagaimanapun, Johor tetap diberikan hak penganjuran untuk edisi 2022 kerana negeri itu hampir 99 peratus bersedia dari segi perancangan, pengurusan, teknikal dan kemudahan pertandingan.

Reezal Merican berkata keputusan itu diambil selepas menerima cadangan daripada Sekretariat Sukma Johor dan pihak kerajaan negeri berkenaan untuk membatalkan dua temasya itu yang dijadualkan pada Mac dan April tahun depan.

“Antara sebab-sebab lain dalam membuat keputusan ini ialah kesukaran menyediakan jaminan keselamatan kesihatan kepada hampir 30,000 orang yang terlibat seperti atlet, jurulatih, pegawai, sukarelawan dan pengurusan tanpa mengambil kira penonton dan peminat sukan.

“Dua kali penangguhan sebelum ini telah menyebabkan peningkatan kos pengurusan, dan ketidaktentuan tarikh Sukma dan Para Sukma ini memberi tekanan dan kekangan kepada pelaksanaan program latihan atlet negeri-negeri peserta,” katanya pada sidang media di pejabatnya selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Tertinggi Sukma secara dalam talian.

Reezal Merican berkata keputusan itu turut dipengaruhi oleh kalendar temasya sukan tempatan dan antarabangsa pada 2021 yang terlalu rapat dengan beberapa tarikh penting seperti Ramadan dari 13 April hingga 13 Mei, Kejohanan Bola Sepak Euro 2020 (11 Jun-11 Julai), Sukan Olimpik Tokyo (23 Julai-8 Ogos), Paralimpik Tokyo (24 Ogos-5 Sept) serta Sukan SEA Vietnam pada hujung tahun.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )