Vaksin COVID-19 keluaran Sinovac tiba di Malaysia semalam

Vaksin COVID-19 keluaran Sinovac tiba di Malaysia semalam

SEPANG,. Malaysia semalam menerima vaksin COVID-19 keluaran Sinovac yang diterbangkan dari Beijing, China menerusi penerbangan Malaysia Airlines MH319.

Pesawat Airbus 330-300 dengan hiasan Jalur Gemilang yang membawa envirotainer mengandungi vaksin COVID-19 dalam bentuk cecair sebanyak 200 liter itu, mendarat pada kira-kira jam 9 pagi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini.

Vaksin COVID-19 yang dibangunkan firma farmaseutikal China, Sinovac itu diangkut menggunakan pesawat Passenger-to-Cargo (PC2) iaitu pesawat penumpang digunakan untuk perkhidmatan kargo, boleh diproses menjadi lebih 300,000 dos untuk keperluan Malaysia.

Ketibaan pesawat itu di-sambut Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang juga Menteri Sains, Tek-nologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin dan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Turut serta ialah Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Duta Besar China ke Malaysia Ouyang Yujing.

Pesawat tersebut yang menggunakan kod MH318 berlepas dari KLIA ke Lapangan Terbang Antarabangsa Beijing pada 7.05 malam kelmarin (Jumaat) untuk mengambil vaksin berkenaan.

Sebaik pintu kargo pesawat dibuka, envirotainer iaitu bekas khas yang mengandu-ngi vaksin jenis Sinovac dan berkemampuan mengekalkan suhu kandungan antara 2 ke 8 darjah Celsius itu dibawa turun menggunakan jumbo container pallet loader sebelum dipindahkan ke dolly dan dibawa ke kawasan i-Secure.

Ouyang kemudiannya menyerahkan satu kotak putih yang secara simboliknya mengandungi vaksin jenis Sinovac kepada Ismail Sabri.

Sejurus acara simbolik itu, envirotainer itu diperiksa pasukan pengendalian vaksin MASkargo untuk dipastikan bekas itu masih dalam suhu yang ditetapkan selain perlu memastikan tiada kerosakan berlaku kepada bekas seperti kemek dan bocor.

Selesai pemeriksaan, envirotainer itu dipindahkan ke lori trak syarikat Pharmaniaga dengan diiringi Polis Diraja Malaysia untuk ke lokasi penyimpanan vaksin yang ditetapkan.

Perjalanan vaksin Sinovac dari kilang Sinovac di Beijing diuruskan oleh Sinovac dan Pharmaniaga Logistics Sdn Bhd melalui perjanjian di peringkat global.

Pada 13 Januari lepas, Pharmaniaga mengumumkan telah menandatangani perjanjian dengan Sinovac untuk membotol dan mengedarkan 14 juta dos vaksin COVID-19.

Khairy Jamaluddin menerusi hantaran di Twitter pada 19 Februari lepas berkata Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) masih dalam proses menilai data klinikal Sinovac.

Vaksin Sinovac telah melepasi ujian klinikal tahap ketiga di beberapa negara termasuk Brazil, Turki dan Indonesia.

Pada Ahad lepas (21 Februari), Malaysia menerima vaksin COVID-19 yang pertama dari jenis Pfizer-BioNTech sebanyak 312,390 dos dan KLIA adalah antara pintu masuk utama kedata-ngan vaksin berkenaan, selain Johor dan Pulau Pinang.

Pada Rabu lepas (24 Februari), Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin antara individu terawal yang menerima suntikan vaksin berkenaan, sekali gus menandakan bermulanya PICK.

Fasa pertama program imunisasi itu bermula Februari hingga April melibatkan petugas barisan hadapan, diikuti fasa kedua bermula April hingga Ogos bagi kumpulan berisiko tinggi, iaitu warga emas berusia 60 tahun ke atas dan kumpulan rentan dengan masalah morbiditi serta golongan Orang Kurang Upaya (OKU).

Fasa ketiga pula melibatkan golongan dewasa berusia 18 tahun ke atas, bermula dari Mei hingga Februari tahun depan.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )