Tokoh korporat Tan Sri Mustapha Kamal meninggal dunia

Tokoh korporat Tan Sri Mustapha Kamal meninggal dunia

KUALA LUMPUR,. Tokoh korporat ternama Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN) pada 7.45 pagi semalam kerana sakit tua.

Allahyarham Mustapha Kamal berusia 73 tahun.

Anak Allahyarham, Felina berkata jenazah bapanya kini berada di kediaman mereka di Petaling Jaya bagi urusan pengebumian dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara selepas zohor, semalam.

“Pada 10.15 pagi tadi jenazah ayah telah tiba di rumah dan jenazah akan dimandi dan dikafankan di rumah sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Dilahirkan di Kampung Changkat, Pusing, Perak, Allahyarham Mustapha Kamal pernah mendapat jolokan sebagai ‘Raja Perumahan Mampu Milik’ kerana bertanggungjawab membangunkan lebih 12,000 rumah kos rendah di Selangor dan Perak.

Mustapha Kamal merupakan pengasas Kumpulan Syarikat EMKAY yang menawarkan rumah mampu milik. Syarikat hartanah miliknya itu ditukar nama kepada MK Land Holdings Berhad selepas disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur pada Ogos 1999.

Pada awal kerjayanya, siswazah Universiti Malaya dan penerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Pembangunan Hartanah Lestari) daripada Universiti Utara Malaysia dan Ijazah Kehormat Doktor Perniagaan dan Keusahawanan daripada Universiti Teknologi MARA, antara lain pernah berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Daerah di Kuala Kubu Baru, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Petaling antara tahun 1971 hingga 1976.

Allahyarham juga pernah memegang jawatan Timbalan Pesuruhjaya Jabatan Tanah dan Galian, Selangor pada tahun 1978 sebelum menyertai sektor swasta dalam bidang hartanah.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )