Syarikat p-hailing diberi 14 hari kemuka polisi komprehensif – Nanta

Syarikat p-hailing diberi 14 hari kemuka polisi komprehensif – Nanta

PUTRAJAYA,. Dua pemain utama perkhidmatan penghantaran makanan (p-hailing) iaitu Food Panda Malaysia Sdn Bhd dan Grab Malaysia, diminta mengemukakan cadangan dan polisi yang komprehensif untuk dilaksanakan, dalam waktu terdekat.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi (gambar) berkata, ia bagi menambah baik perkhidmatan yang ditawarkan kepada pengguna, peniaga dan penghantar, termasuk mengkaji kadar caj yang lebih rendah berbanding pada masa ini.

Beliau berkata syarikat p-hailing tersebut, telah bersetuju memberi maklum balas kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), dalam masa empat belas hari terhadap tiga persoalan.

“Pelan komunikasi yang jelas dan teratur dari syarikat kepada peniaga, pengguna dan penghantar; sistem aplikasi yang jelas dan tidak mengelirukan peniaga dan pengguna, serta polisi caj penghantaran, komisyen dan pembayaran upah,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Nanta berkata, langkah itu adalah susulan satu sesi libat urus bersama dua syarikat tersebut yang telah diadakan pada 29 Julai lalu, bagi membincangkan pelbagai isu berkaitan industri p-hailing.

Sesi itu adalah untuk memahami keseluruhan operasi perniagaan dan struktur kos serta membincangkan isu-isu yang berbangkit dan aduan orang ramai berkaitan kadar komisyen yang dikenakan oleh syarikat p-hailing, khususnya dalam tempoh perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada masa ini.

Nanta berkata semasa sesi libat urus tersebut KPDNHEP telah mendapatkan penjelasan terperinci berhubung operasi kedua-dua syarikat tersebut, dan pihak syarikat telah memberikan penjelasan berkaitan langkah-langkah yang telah diambil dalam menangani isu-isu yang dibangkitkan, oleh pengguna dan peniaga.

Beliau berkata KPDNHEP sentiasa prihatin dan mengambil maklum beberapa isu yang telah diketengahkan pengguna dan peniaga, berkaitan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat-syarikat p-hailing ini.

Pada masa yang sama, Nanta berkata KPDNHEP menyeru orang ramai supaya sentiasa menjadi pengguna yang bijak dalam memilih barangan dan perkhidmatan, serta memahami setiap terma bagi memastikan tiada pihak yang mengambil kesempatan terutamanya dalam keadaan negara yang masih berdepan dengan pandemik.

Sekiranya terdapat sebarang aduan, orang ramai boleh melayari https://e-aduan.kpdnhep.gov.my atau melalui aplikasi Whatsapp 019-2794317 atau melalui emel kepada [email protected]

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )