Sukma: Wilayah Persekutuan mula dapat momentum, Johor sukar digugat

Sukma: Wilayah Persekutuan mula dapat momentum, Johor sukar digugat

KUALA LUMPUR,. Kontinjen Johor terus megah di persada carta pungutan pingat Sukan Malaysia (Sukma) ke-20 walaupun Wilayah Persekutuan dilihat mula mendapat momentum untuk mencabar bagi kejuaraan keseluruhan.

Pada hari kelapan temasya sukan berlangsung, Wilayah Persekutuan yang digelar sebagai ‘WiPers’ muncul kontinjen paling cemerlang semalam apabila merangkul 11 daripada 59 pingat emas yang ditawarkan, selain turut meraih lapan perak dan 11 gangsa.

Sukan muaythai menjadi penyumbang terbanyak dengan empat kilauan emas, manakala angkat berat dan renang masing-masing menyumbangkan dua emas, selain masing-masing satu menerusi terjun, pencak silat dan boling.

Kejayaan tersebut menyaksikan Wilayah Persekutuan telah mengutip sejumlah 33 emas, 38 perak dan 45 gangsa untuk mengatasi Terengganu ke kedudukan kedua.

Namun, Johor yang memburu kejuaraan pertama sejak 1986, dilihat sukar digugat apabila kontinjen Harimau Selatan itu berada di kelas tersendiri dengan kejayaan menyambar 60 emas, atau 21.5 peratus daripada keseluruhan 279 pingat emas yang telah dipertandingkan setakat ini.

Johor turut menang 35 perak dan 32 gangsa.

Pada semalam, Johor berjaya meraih sembilan emas selepas meneruskan dominasi dalam sukan kenu, apabila menyapu ketiga-tiga emas dalam acara bot tradisional 1,000m lapan pengayuh lelaki, wanita dan campuran.

Kenu menjadi lubuk emas buat Johor apabila telah meraih 17 daripada 25 emas yang dipertandingkan di Kompleks Sukan Air Putrajaya setakat ini, dengan tiga lagi emas dipertandingkan hari ini.

Kilauan emas lain Johor diperolehi menerusi pencak silat yang menghadiahkan dua emas, serta masing-masing satu daripada memanah, renang, muaythai dan berbasikal.

Terengganu pula berada di kedudukan ketiga dengan kutipan sebanyak 33 emas, 33 perak dan 36 gangsa, selepas berjaya memburu tujuh emas semalam, masing-masing dua menerusi memanah, judo dan muaythai, manakala satu lagi daripada sukan angkat berat.

Lebih 30 pingat emas menjadi taruhan hari ini dengan tumpuan berada di kolam renang yang menawarkan lapan emas, selain memanah (5), berbasikal (4), angkat berat (4) Judo (4), kenu (3), menembak (3) dan gimrama (2).

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )