Struktur kos pengambilan PDI akan dikaji setiap tiga bulan

KUALA LUMPUR,. Struktur kos pengambilan Pekhidmat Domestik Indonesia (PDI) akan dikaji setiap tiga bulan oleh Kumpulan Kerja Bersama (JWG) Malaysia-Indonesia.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan dalam kenyataan di sini hari ini berkata ia bagi memastikan struktur kos berkenaan seiring dengan keperluan semasa yang mengambil kira perubahan kadar tambang pengangkutan dan kos ujian kesihatan.

Beliau berkata struktur kos pengambilan PDI yang dipersetujui menerusi Memorandum Persefahaman berhubung Pengambilan dan Perlindungan Pekhidmat Domestik Indonesia (MoU PDI) merangkumi 15 komponen kos di Malaysia dan Indonesia.

“Contoh komponen kos di Malaysia antaranya termasuklah Deposit Keselamatan Imigresen, insurans, pemeriksaan kesihatan, levi, dan permit kerja.

“Contoh komponen kos di Indonesia pula antaranya seperti pasport, visa kerja, sijil kesihatan, sijil kompetensi, dan ujian psikologi. Semua kos pengambilan PDI adalah di bawah tanggungan majikan selaras dengan garis panduan Fair Recruitment Initiative yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO),” katanya.

Saravanan berkata MoU PDI yang ditandatangani pada 1 April lepas di Jakarta, Indonesia merupakan penambahbaikan daripada MoU terdahulu di mana struktur kos sebelum ini hanya menggariskan komponen yang terlibat tanpa menetapkan kadar harga.

“Pelbagai masalah timbul dalam pelaksanaan MoU terdahulu kerana struktur kos yang tetap dan terlampau rendah berbanding pasaran semasa yang menyebabkan majikan terpaksa membayar lebih untuk mendapatkan khidmat PDI dan perkara ini telah diatasi dalam MoU PDI baharu,” katanya.

Saravanan berkata menerusi MoU itu, majikan dijangka dapat menjimatkan kos pengambilan sebanyak RM2,000 hingga RM3,000 memandangkan tiada lagi keperluan kuarantin bagi PDI kecuali bagi mereka yang positif semasa ujian saringan COVID-19 dilakukan di negara ini.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )