Sesi persekolahan sekolah seliaan JAIS di daerah Petaling ditangguh mulai esok

Sesi persekolahan sekolah seliaan JAIS di daerah Petaling ditangguh mulai esok

SHAH ALAM,. Sesi persekolahan semua sekolah di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di Daerah Petaling ditangguh mulai esok sehingga 25 Okt susulan peningkatan kes COVID-19, kata Pengarah JAIS, Mohd Shahzihan Ahmad.

“Sepanjang tempoh penangguhan sesi persekolahan secara bersemuka itu, semua pengetua, guru besar dan ketua guru hendaklah memastikan guru-guru serta pelajar melaksanakan pengajaran serta pembelajaran di rumah mengikut kesesuaian.

Dalam hal ini, JAIS sentiasa memantau situasi di Selangor dan bekerjasama rapat dengan Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kementerian Pendidikan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Shahzihan berkata semua janji temu majlis akad nikah yang dijadual dilaksanakan di Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Klang yang dibuat sebelum atau pada 7 Okt ditangguhkan berkuat kuasa serta merta mulai esok.

Beliau berkata penangguhan itu melibatkan janji temu pasangan dari Zon Klang dan Zon Kapar.

“Keputusan ini dibuat berikutan penangguhan semua aktiviti masjid dan surau oleh JAIS melibatkan seluruh Daerah Klang pada 7 Okt dan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) pada Jumaat (9 Okt).

“Semua janji temu akad nikah individu terlibat di PAID Klang akan dijadualkan semula. Sebarang perkembangan terkini berkaitan pelaksanaan majlis akad nikah bagi Daerah Klang akan dimaklumkan dari semasa ke semasa,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )