RM33 juta diluluskan melalui Pinjaman Mikro BSN bagi pemulihan pasca banjir

RM33 juta diluluskan melalui Pinjaman Mikro BSN bagi pemulihan pasca banjir

KUALA LUMPUR,. Bagi tujuan pemulihan ekonomi pasca banjir, sejumlah RM33 juta daripada RM93 juta permohonan Pinjaman Mikro Bank Simpanan Nasional (BSN) untuk isi rumah telah diluluskan sehingga 1 Januari lepas, sejak dilancarkan pada 27 Dis 2021, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata bagi sumbangan Rangkaian Tindak Balas Bencana Syarikat Berkaitan Kerajaan dan Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GDRN), sebanyak 60 peratus daripada sumbangan berjumlah RM58 juta telah berjaya dilaksanakan.

“Susulan pengumuman kerajaan mengenai pemberian Baucer Pembelian Barangan Elektrik, Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KetSA) akan menggunakan mekanisme Kelestarian dicapai melalui Kecekapan Tenaga (SAVE) iaitu penerima boleh mula membuat pembelian di premis terpilih atau secara dalam talian bermula 7 Jan 2022.

“Pada tarikh yang sama, diskaun dan Baucer Pembaikan Kenderaan juga akan terpakai bagi pembaikan dari 19 Dis 2021,” katanya dalam kenyataan selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Task Force Pengurusan Pasca Banjir Bencana Monsun Timur Laut 2021/2022, hari ini.

Perdana Menteri turut menerima taklimat status tindakan daripada enam kluster yang telah ditubuhkan bagi mengurus inisiatif Pasca Banjir Bencana Monsun Timur Laut 2021/2022.

Ismail Sabri berkata permohonan bagi Pinjaman Bantuan Bencana untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) Bank Negara Malaysia (BNM) telah mula dibuka untuk permohonan pada 27 Dis 2021.

“Permohonan moratorium sehingga enam bulan bagi pinjaman sedia ada boleh dibuat bermula 19 Dis 2021,” katanya.

Bagi pinjaman TEKUN untuk PMKS yang telah diumumkan pada 20 Dis lepas, katanya pelaksanaan telah pun bermula pada 1 Jan 2022, melibatkan dana sebanyak RM30 juta.

“Bagi inisiatif Pembersihan dan Pembaikan Infrastruktur Awam, dana berjumlah RM25 juta telah diperuntukkan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Pertahanan Malaysia dan Kementerian Dalam Negeri,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )