Program latihan, penglibatan pihak berkepentingan penting untuk basmi kemiskinan – Ahli akademik

Program latihan, penglibatan pihak berkepentingan penting untuk basmi kemiskinan – Ahli akademik

KUALA LUMPUR,. Program latihan dan penglibatan pihak berkepentingan adalah perlu bagi menjayakan pelaksanaan reformasi yang berkesan untuk memerangi kemiskinan, kata Pengarah Pusat Kajian Pembangunan Ungku Aziz Universiti Malaya Datin Seri Prof Suhaiza Hanim Mohamad Zailani.

Beliau berkata dengan peningkatan perhatian terhadap isu-isu kemiskinan dan idea kemiskinan multidimensi, adalah mustahak pihak berkepentingan menerima latihan yang diperlukan untuk menjamin Indeks Kemiskinan Pelbagai Dimensi (MPI) berjaya difahami, diguna pakai dan dilaksanakan dalam membuat keputusan dasar.

“Sebagai salah satu strategi untuk memerangi kemiskinan, program latihan berdasarkan MPI harus dibangunkan untuk memberi individu dan organisasi ilmu pengetahuan, alat serta kapasiti yang diperlukan, bagi memahami dan menangani kerumitan kemiskinan yang melangkaui langkah berasaskan pendapatan semata-mata,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Pada Selasa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam perutusan negara yang disiarkan oleh semua televisyen dalam negara berkata kerajaan serius dalam usaha meningkatkan pendapatan rakyat dan membasmi kemiskinan tegar di Malaysia.

Anwar berkata salah satu inisiatif yang dilakukan ialah pelaksanaan Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) dengan kerjasama kerajaan negeri yang setakat ini menunjukkan kemajuan disifatkannya sebagai amat meyakinkan.

Perdana menteri turut mengulangi bahawa kerajaan sedang menggubal Dasar Gaji Progresif untuk sektor swasta, selaras dengan penambahbaikan yang dibuat kepada gaji dan elaun kakitangan awam.

Suhaiza Hanim berkata pelan latihan yang baik akan memberikan pihak berkepentingan, alat-alat yang mereka perlukan untuk menganalisis dan mentafsir data, membolehkan mereka menggunakan MPI dengan berkesan dalam intervensi dan penggubalan dasar.

Beliau menambah bahawa latihan mengenai penyebaran maklumat dan pembinaan kapasiti juga mungkin boleh dilaksanakan untuk memaksimumkan impak MPI dalam merealisasikan tindakan yang lebih khusus dan tertumpu dalam menangani aspek unik kemiskinan.

Selain itu Suhaiza berkata interaksi pihak berkepentingan yang meluas dan produktif juga diperlukan untuk memastikan rancangan adalah adaptif dan responsif kepada perubahan permintaan serta halangan inisiatif pengurangan kemiskinan.

Beliau berkata keutamaan dan kepentingan berbeza pelbagai kumpulan berkepentingan perlu dipertimbangkan ke arah itu, selain mewujudkan rasa pemilikan dan akauntabiliti dalam kalangan pemegang kepentingan.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )