Permohonan lanjut tempoh bayaran balik pinjaman PTPTN dibuka hari ini

Permohonan lanjut tempoh bayaran balik pinjaman PTPTN dibuka hari ini

KUALA LUMPUR,. Permohonan untuk melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), boleh dilakukan mulai hari ini sehingga 31 Mac ini.

Ketua Eksekutif PTPTN Ahmad Dasuki Abdul Majid berkata, peminjam yang layak boleh berbuat demikian melalui portal rasmi PTPTN di www.ptptn.gov.my/PelanjutanBayaranBalikCovid19.

Tiada sebarang dokumen sokongan diperlukan semasa permohonan.

“Peminjam yang layak adalah peminjam yang kehilangan pendapatan akibat diberhentikan pekerjaan dan yang terjejas pendapatan, ekoran pendapatan berkurangan.

“Pelanjutan penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN untuk tempoh tiga bulan akan bermula pada bulan yang sama dengan kelulusan permohonan yang diberikan PTPTN dan dua bulan ke hadapan di antara Januari hingga Mei 2021,” katanya dalam kenyataan di sini,semalam.

Beliau berkata kelulusan penangguhan akan dimaklumkan kepada peminjam melalui e-mel yang dikemukakan dalam tempoh tiga hari bekerja, dari tarikh peminjam mengemukakan permohonan.

Peminjam adalah diingatkan untuk mengemaskini maklumat perhubungan yang tepat dan terkini, bagi memastikan maklumat berkenaan kelulusan permohonan pelanjutan dapat disampaikan kepada mereka.

“Mereka yang tidak terkesan boleh meneruskan pembayaran balik pinjaman melalui saluran yang disediakan, PTPTN mengucapkan terima kasih serta merakamkan penghargaan kepada semua peminjam yang membuat bayaran balik pinjaman demi kelangsungan pembiayaan PTPTN kepada pelajar lain pada masa akan datang,” katanya.

Ahmad Dasuki berkata untuk maklumat dan pertanyaan lanjut, peminjam boleh menghubungi ‘Careline’ PTPTN melalui talian di 03-21933000, yang beroperasi pada hari Isnin hingga Jumaat, bermula 9.00 pagi hingga 5.00 petang, atau melayari portal rasmi www.ptptn.gov.my di ruangan ‘Soalan Lazim’.

Pada 1 Jan lepas, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr Noraini Ahmad mengumumkan bahawa, kerajaan bersetuju untuk melanjutkan tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman itu selama tiga bulan lagi, kepada peminjam yang layak.

Sebelum ini, kerajaan telah menangguhkan bayaran balik pinjaman PTPTN mulai 19 Mac hingga 31 Disember 2020 kepada semua peminjam PTPTN, berikutan pandemik COVID-19. – Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )