Pemergian Abu Samah khabar duka buat arena berbasikal negara, antarabangsa

Pemergian Abu Samah khabar duka buat arena berbasikal negara, antarabangsa

KUALA LUMPUR,. Pemergian Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) Allahyarham Datuk Abu Samah Abd Wahab bukan sahaja membawa khabar duka buat arena berbasikal negara, malah turut dirasai di peringkat antarabangsa.

Perkara itu dikongsikan Naib Presiden PKBM, Datuk Amarjit Singh Gill yang juga Ahli Jawatankuasa Lembaga Pengurusan Eksekutif Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) dan Setiausaha Agung Persekutuan Berbasikal ASEAN (ACF).

Beliau berkata, Abu Samah seorang yang amat berdedikasi dan telah memberikan segalanya selama kira-kira 40 tahun demi pembangunan sukan berbasikal bukan sahaja di dalam negara, malah peringkat antarabangsa.

“Pemergian beliau satu kehilangan besar kepada komuniti berbasikal dan akan dirasai oleh kita semua. Beliau terkenal dengan kerendahan hatinya. Beliau merupakan mentor saya yang hebat, penasihat dan tokoh kebapaan yang sentiasa ada untuk mendapatkan pandangan.

“Beliau telah berkhidmat dalam pelbagai kapasiti dalam Konfederasi Berbasikal Asia (ACC) sebagai Setiausaha Agung dan Naib Presiden selama bertahun-tahun termasuk sebagai Presiden ACF sejak 2001 hingga 2003,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Amarjit berkata, ketika beliau menziarahi Abu Samah Jumaat lepas, meskipun kelihatan lemah Allahyarham tetap memikirkan tentang sukan berbasikal dan kerjanya.

Abu Samah menghembuskan nafas terakhir pada usia 82 tahun di Hospital Mahkota Melaka, 7 malam tadi selepas setahun menghidap kanser prostat tahap empat.

Jenazah Allahyarham akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Semabok pada kira-kira 12 tengah hari Rabu

Abu Samah memegang jawatan Presiden PKBM sejak 1990 dan melakar sejarah baharu dalam arena sukan tanah air apabila menerima Anugerah Merit ACF pada Mei lepas, sekali gus merupakan tokoh sukan pertama di negara ini yang menerima Anugerah Merit daripada badan induk dunia – UCI, benua – ACC dan wilayah serantau – ACF.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )