Pembukaan sekolah untuk elak pelajar renggang dengan sistem persekolahan

Pembukaan sekolah untuk elak pelajar renggang dengan sistem persekolahan

PUTRAJAYA,. Pembukaan semula sekolah secara berperingkat bermula 3 Oktober depan di sebalik angka jangkitan COVID-19 masih tinggi bertujuan mengelak pelajar daripada terus renggang dengan sistem persekolahan.

Mengakui keputusan itu bukan sesuatu yang mudah, Menteri Kanan Pendidikan Datuk Seri Dr Radzi Jidin berkata sekolah dibuka berdasarkan fasa dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) di negeri-negeri dengan beberapa pendekatan menangani jangkitan COVID-19.

Katanya para pelajar telah lama renggang dengan sistem persekolahan disebabkan penutupan sekolah sejak Mei lalu akibat penularan wabak itu dan keputusan pembukaan semula dibuat setelah mengadakan banyak sesi libat urus dengan pelbagai pihak termasuk Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Dalam konteks pembukaan semula sekolah secara bersemuka, kita sedar ramai di luar sana sebut tutup sahaja, buka tahun hadapan, tapi hakikatnya kita bergerak dalam fasa PPN di mana kita perlu membawa kehidupan balik kepada asal dalam norma baharu dan tata cara yang perlu dipatuhi.

“Seramai lima juta murid datang daripada pelbagai latar belakang…ada yang tinggal di bandar ada di pedalaman, ada yang tinggal di pinggir bandar, ada yang mampu dan tidak mampu, datang daripada sosial ekonomi berbeza,” katanya dalam sidang media pengoperasian sekolah di sini, hari ini.

Katanya kementerian yakin dengan segala libat urus dan perbincangan, kerangka yang mereka bentangkan walaupun tidak sempurna tetapi adalah terbaik dalam konteks PPN termasuk pendidikan.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )