Patuhi SOP PKPB semasa berada di kawasan Istana Negara – Polis

Patuhi SOP PKPB semasa berada di kawasan Istana Negara – Polis

KUALA LUMPUR,. Semua petugas media dan agensi berkaitan yang akan bertugas dan berada di sekitar kawasan Istana Negara hari ini diingatkan agar mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bagi membendung penularan wabak COVID-19.

Ketua Polis Daerah Brickfield ACP Zairulnizam Mohd Zainuddin berkata aplikasi pendaftaran MySejahtera akan digunakan dan semua pihak wajib memakai pelitup muka, membuat pemeriksaan suhu badan dan mendaftar kehadiran di kaunter yang disediakan.

“Petugas media akan dibenarkan untuk memasuki kawasan khas yang disediakan dengan petak khas penjarakan fizikal,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Peraturan itu berikutan satu mesyuarat Khas Majlis Raja-Raja dijadual akan diadakan di Istana Negara, bermula 2.30 petang, hari ini.

Zairulnizam menegaskan petugas media tidak dibenarkan untuk bergerak dan berada di atas jalan raya bagi mengelakkan gangguan lalu lintas.

Polis turut menasihatkan orang awam yang tidak mempunyai sebarang urusan agar tidak berada di kawasan luar pintu Istana Negara bagi mengelakkan kesesakan.

Zairulnizam berkata, kegagalan mematuhi SOP yang ditetapkan akan dikenakan tindakan kompaun serta-merta mengikut Peraturan 11 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempat Jangkitan) 2020.

Sementara, sebarang tindakan provokasi oleh mana-mana pihak akan diambil tindakan di bawah undang-undang yang berkaitan, katanya.

“Semua pihak juga diingatkan agar terus patuh SOP yang ditetapkan bagi memastikan kelancaran majlis dan mengelakkan penularan kes COVID-19 yang semakin meningkat ketika ini,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )