Muhyiddin mahu komponen PN kerja keras umpama esok PRU

Muhyiddin mahu komponen PN kerja keras umpama esok PRU

KUALA LUMPUR,. Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu pucuk pimpinan dan ahli semua parti politik yang mendukung Perikatan Nasional (PN) bekerja keras seolah-olah akan menghadapi pilihan raya umum dalam tempoh terdekat.

Perdana Menteri yang juga Presiden Bersatu itu turut menegaskan kesemua mereka perlu bersepakat dan berbincang secara baik tanpa ada sifat dan perasaan cemburu untuk membentuk persefahaman sesama mereka.

“Ini amat penting untuk tentukan masa depan kita lebih terjamin dan lebih penting ialah bila sampai pilihan raya, rakyat akan bangkit dan bangun untuk memberi mandat dan sokongan kepada PN untuk bentuk kerajaan pada masa akan datang.

“Jangan tanya saya bila pilihan raya akan diadakan, yang penting kita perlu kerja bersungguh-sungguh, seolah-olah esok pilihan raya akan diadakan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis sambutan ulang tahun keempat Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) di sini malam ini yang dihadiri ahli parti itu dari seluruh negara, selain wakil parti dalam PN.

Muhyiddin turut memberikan nasihat secara khusus kepada ahli Bersatu supaya mereka merapatkan saf dan mengekalkan imej parti yang beramanah, berintegriti dan bermaruah.

“… dan untuk tentukan kita berjaya sekarang, tak ada pilihan bagi Bersatu, kita perlu kukuhkan semangat perpaduan sesama kita, jangan ada perasaan cemburu dan iri hati dan perasaan menyebabkan kerenggangan hubungan antara kita sesama, kita harus percaya satu sama lain, kita harus membantu satu sama lain.

“Wujudkan satu barisan kerja yang kuat dan kukuhkan sifat beramanah, berintegriti dan bermaruah adalah menjadi satu daripada panduan kita untuk menentukan imej Bersatu akan sentiasa didukung dan disokong segenap peringkat rakyat Malaysia,” katanya.

Beliau turut menyentuh penyertaan Bersatu dalam Muafakat Nasional yang katanya dilakukan tanpa berfikir panjang sebaik menerima jemputan daripada kerjasama dua parti Melayu Islam tersebut.

Katanya yang penting sekarang ialah bergerak ke depan dan memastikan kerjasama itu membuahkan sesuatu yang bermanfaat bukan sahaja dari segi politik tetapi juga negara dan kerajaan.

Sementara itu, Muhyiddin berkata walaupun empat tahun adalah satu tempoh yang singkat, sejak penubuhannya Bersatu berjaya melakar sejarah sebagai sebuah parti politik dan juga sebahagian pimpinan kerajaan.

Beliau turut menyentuh kejayaan kerajaan dalam menghadapi pandemik COVID-19 yang meletakkan Malaysia sebagai antara negara paling berjaya di dunia dalam menangani pandemik itu.

Selain itu, Muhyiddin turut menyifatkan majlis sambutan ulang tahun keempat Bersatu sebagai menandakan kelangsungan parti dalam arena politik negara.

“Inilah detik menunjukkan bahawa Bersatu bukan hanya boleh kekal pada hari ini … doa kita Bersatu akan terus kekal abadi dalam sejarah politik negara,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )