Media berhadapan cabaran dan peroleh pengajaran ketika COVID-19 – Pengerusi Bernama

Media berhadapan cabaran dan peroleh pengajaran ketika COVID-19 – Pengerusi Bernama

KUALA LUMPUR,. Pandemik COVID -19 telah memberi impak kepada rutin pekerjaan secara umum dan norma baharu kini menjadi satu cara hidup kepada ramai pekerja di serata dunia termasuk pengamal media.

Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Suhaimi Sulaiman berkata sekurang-kurangnya terdapat lapan cabaran dihadapi pengamal media ketika pandemik itu termasuk kali pertama COVID-19 muncul, ramai yang tidak tahu mengenainya.

Pertama, beliau berkata ahli panel kesihatan atau pakar memainkan peranan yang amat penting untuk laporan media kerana mereka boleh membantu wartawan mengumpulkan dan menentusahkan data dan maklumat dengan pantas.

“Operasi media perlu pantas, tepat, bertanggungjawab untuk sebarang laporan yang kami buat. Jika pada ketika COVID-19 muncul sudah ada ahli panel atau pakar membantu kami, ia memang bagus tetapi pada masa itu, tiada, jadi kami perlu bekerja keras mendapatkan maklumat,” katanya.

Beliau berkata sekiranya ada sebuah papan pemuka, sebuah badan atau organisasi yang muncul dengan satu senarai pakar yang boleh dihubungi dalam 24 jam, ia amatlah membantu, kerana masalah ini bukan dihadapi sebuah atau dua buah negara tetapi dihadapi di seluruh dunia.

“Media memerlukan seorang pakar daripada zon masa yang berbeza untuk memastikan mereka meminimumkan risiko data yang tidak ditentusahkan dan tafsiran yang silap, katanya dalam satu Webinar Mengenai Kewartawanan Kesihatan anjuran Institut Pembangunan Penyiaran Asia-Pasific (AIBD) hari ini.

Dalam menjelaskan lagi cabaran itu, Suhaimi yang merupakan seorang daripada ahli panel, berkata semasa krisis kesihatan seperti pandemik ini, pakar dan saintis perlu berubah dan mampu bercerita dengan baik kerana kebanyakan mereka didapati menyampaikan maklumat seperti mereka bercakap dengan rakan yang setara dengan mereka.

Satu penyelesaiannya ialah menjadikan idea yang kompleks ini mudah dan ringkas untuk segmen populasi yang berbeza, dan ini boleh dilakukan menerusi infografik dan meringkaskan terma dan istilah, katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata wartawan juga bertanggungjawab untuk meningkatkan pengetahuan mereka supaya mereka memahami isu, dalam kes krisis pandemik ini dan istilah perubatan seperti R-Naught, meratakan lengkung dan lain-lain boleh disampaikan dengan tepat kepada khalayak ramai.

Beliau berkata media memerlukan sebuah papan pemuka yang baik selain daripada bertindak balas terhadap cabaran untuk mendapatkan sumber dan laporan mengenai topik berkaitan pandemik, seperti penjarakan sosial serta budaya dan persekitaran baharu.

Cabaran hebat yang lain kepada media dalam keadaan krisis seperti ini ialah penyebaran berita palsu, Suhaimi berkata sambil menambah dalam konteks media dan wartawan Malaysia, mereka bertuah kerana mempunyai Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk menentusahkan maklumat.

Kaedah pemberitaan juga merupakan cabaran besar semasa pandemik, dan media kini terpaksa mencari kaedah baharu untuk mendapatkan maklumat sementara mengekalkan penjarakan selamat dan protokol kesihatan, katanya.

Suhaimi berkata dalam hal ini, pandemik COVID-19 telah merevolusikan laporan media dengan persidangan video dan audio kini menjadi norma baharu dalam kaedah berita dilaporkan, sementara kesalinghubungan dan teknologi yang hebat tiba-tiba mendapat permintaan yang tinggi.

Beliau merumuskan pandemik ini telah membuka mata kepada media dan menjadikan mereka lebih bersedia untuk menghadapi krisis sama di masa hadapan.

Sesi dua jam itu turut disertai panelis terkemuka termasuk Pegawai Pendidikan Kesihatan, Institut Kesihatan Negara (NIH) Khairulnissa Abdul Kadir; Perunding Penulisan Sains Majalah Current Science India, KP Madhu dan Dr Emma Rhule dari United Nation University International Institute for Global Health.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )