Malaysia terbuka sertai BRICS, bawa manfaat ekonomi – Tengku Zafrul

Malaysia terbuka sertai BRICS, bawa manfaat ekonomi – Tengku Zafrul

SHAH ALAM,. Malaysia terbuka untuk menyertai blok ekonomi organisasi antara kerajaan, Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan (BRICS) yang boleh membawa pelbagai manfaat ekonomi kepada negara, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Organisasi BRICS juga, kata beliau, dilihat berkembang dengan lancar pada masa ini dengan beberapa negara seperti Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Mesir juga telah menyertainya.

“Kita akan tunggu untuk mulakan perbincangan selanjutnya mengenai BRICS seperti dinyatakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya selepas melancarkan kilang pemasangan Chery Malaysia di sini, hari ini.

Anwar pada Isnin menyatakan bahawa Malaysia akan memulakan prosedur rasmi untuk menyertai blok ekonomi BRICS tidak lama lagi.

BRICS yang ditubuhkan pada 2009, berperanan sebagai platform kerjasama untuk ekonomi sedang pesat membangun yang merangkumi Brazil, Rusia, India dan China manakala Afrika Selatan menyertai kumpulan ini pada 2010.

Malah, BRICS kini menyumbang satu perempat daripada ekonomi global, merangkumi satu perlima daripada perdagangan global dengan populasi mewakili kira-kira 40 peratus penduduk dunia.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )