Lebih 860,000 hilang pekerjaan tahun ini

Lebih 860,000 hilang pekerjaan tahun ini

KUALA LUMPUR,. Kadar pengangguran di Malaysia dijangka meningkat kepada 5.5 peratus atau lebih 860,000 orang penganggur bagi tahun ini.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kadar pengangguran pada bulan Mac lalu adalah sebanyak 3.9 peratus atau sekitar 610,000 penganggur.

Jelasnya, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) juga diramal menguncup pada suku kedua tahun ini berikutan usaha membendung penularan pandemik masih dijalankan di dalam negara dan di peringkat global.

“Saya ingin mengambil sikap berterus-terang dengan saudara dan saudari mengenai kedudukan ekonomi negara kita.

“Seperti negara-negara lain, Malaysia juga hadapi cabaran yang agak getir. Untuk tangani situasi semasa ekonomi dan meringankan beban yang ditanggung rakyat, kerajaan telah memperkenal pakej rangsangan ekonomi termasuk Pakej PRIHATIN dan PRIHATIN Tambahan berjumlah RM260 bilion.

“Susulan itu juga, pada 4 Mei lepas, kerajaan telah membenarkan pembukaan beberapa sektor bagi menjamin kelangsungan ekonomi negara,” katanya ketika mengumumkan Pelan Jana Semula Ekonomi (Penjana) hari ini.

Tambah Muhyiddin, setakat 2 Jun lalu, Jabatan Perangkaan mendapati lebih kurang 12.7 juta atau 83.5 peratus pekerja telah mula bekerja berbanding 10.2 juta atau 67.2 juta pada 17 Mei 2020.

Ujarnya, dua pakej rangsangan ekonomi yang terdahulu telah berjaya menyelamatkan lebih 2.4 juta pekerjaan, mengurangkan aliran tunai hampir 11 juta rakyat serta memberi sokongan kepada lebih 300,000 syarikat.

“Walaupun banyak sektor-sektor ekonomi telah dibuka, kita bersyukur kerana wabak Covid-19 kekal terkawal.

“Sehingga kini, tidak berlaku peningkatan mendadak kes-kes positif Covid-19 kerana majikan, peniaga, pekerja dan pelanggan di premis-premis perniagaan rata-ratanya mematuhi arahan dan garis panduan telah ditetap,” katanya. – WILAYAHKU

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )