KKM tingkat kemudahan, keupayaan depani COVID-19

KKM tingkat kemudahan, keupayaan depani COVID-19

KUALA LUMPUR,. Kementerian Kesihatan (KKM) menambah kapasiti hospital serta Pusat Kuarantin dan Rawatan Ringan COVID-19 (PKRC) kepada 11,076 katil bagi meningkatkan keupayaan dan memastikan sistem kesihatan negara mampu mendepani pandemik COVID-19.

Menteri berkenaan Datuk Seri Dr Adham Baba berkata jumlah itu termasuk 3,505 katil di 43 hospital COVID-19 dan 7,571 katil di 46 PKRC seluruh negara.

Berbanding pada 6 Okt lepas, terdapat 2,820 katil di hospital dan 3,975 katil di PKRC.

“Kadar penggunaan katil COVID-19 di seluruh negara kini masih terkawal pada 45 peratus di hospital dan 37 peratus di PKRC,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Bagi Sabah, beliau berkata KKM menyediakan sejumlah 5,276 katil khusus COVID-19, peningkatan 53 peratus berbanding bilangan katil pada 5 Okt lepas dalam usaha memastikan kesiapsiagaan berada pada tahap optimum di negeri itu.

Dr Adham berkata sejumlah 16 PKRC kini sedia untuk beroperasi di negeri itu dan KKM juga mengambil langkah meningkatkan mobilisasi petugas kesihatan ke hospital, klinik kesihatan, pejabat kesihatan daerah serta petugas lapangan termasuk 140 pegawai perubatan dan 225 penolong pegawai perubatan.

Beliau berkata KKM turut bekerjasama dengan Kementerian Pertahanan untuk menyediakan hospital medan yang menempatkan 100 katil, membawa sampel ujian COVID-19 ke Semenanjung Malaysia dan menerbangkan 75,000 kit ujian RTK-Antigen serta pelbagai peralatan ke Sabah.

Dalam membuat analisis dan perancangan strategik yang pragmatik, menteri kesihatan itu berkata KKM tidak menggunakan titik R-naught semata-mata tetapi secara komprehensif, pakar KKM di pelbagai peringkat meneliti semua aspek berkaitan termasuk kadar kebolehjangkitan, kadar kematian, kadar penggunaan katil, ciri-ciri kluster dan nilai korelasi spatio.

“Kesihatan dan keselamatan nyawa menjadi keutamaan kerajaan dan KKM akan terus mempertingkatkan usaha bersepadu dengan pelbagai pihak untuk menjayakan usaha membendung COVID-19,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )