Kes solar: Mahkamah benar permohonan Rosmah tangguh prosiding rayuan

Kes solar: Mahkamah benar permohonan Rosmah tangguh prosiding rayuan

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Datin Seri Rosmah Mansor untuk menangguhkan prosiding rayuan kes rasuahnya membabitkan projek solar hibrid untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak, yang dijadualkan didengar pada 11 Julai ini.

Hakim Datuk Azizah Nawawi yang mengetuai panel tiga hakim dalam keputusan sebulat suara berkata ini adalah kali pertama pemohon (Rosmah) meminta penangguhan kerana beliau masih menunggu rayuan untuk membatalkan pelantikan mendiang Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan di Mahkamah Persekutuan.

“Memandangkan pendakwa raya tidak membantah, kami cenderung untuk membenarkan penangguhan itu,” kata Hakim Azizah yang bersidang bersama Hakim Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dan Hakim Datuk S.M. Komathy.

Mahkamah kemudian menetapkan 18 Sept bagi pengurusan kes.

Sepatutnya, rayuan Rosmah terhadap sabitan dan hukuman penjara 10 tahun serta denda RM970 juta bagi kesalahan rasuah itu akan didengar selama empat hari bermula 11 Julai.

Terdahulu, peguam Rosmah, Datuk Jagjit Singh berhujah penangguhan itu dibuat dengan niat baik tanpa ada hasrat untuk menangguhkan rayuan itu.

Menurut beliau penangguhan itu bagi membolehkan rayuan Rosmah berhubung pelantikan Sri Ram selaku timbalan pendakwa raya kanan diputuskan terlebih dahulu di Mahkamah Persekutuan.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya K. Mangai memberitahu mahkamah pihak pendakwaan tiada arahan untuk membantah penangguhan itu.

Pada 22 Jun, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Rosmah untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman bagi mencabar pelantikan Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan dalam kes rasuah solar itu.

Pada 1 Sept tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan yang kini Hakim Mahkamah Rayuan mendapati Rosmah bersalah atas tiga pertuduhan rasuah berkaitan projek solar hibrid dan menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun serta denda RM970 juta.

Mahkamah juga memerintahkan Rosmah dipenjara 30 tahun jika gagal membayar denda itu.

Bagaimanapun Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan.

Rosmah didakwa atas satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin.

–BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )