Kerajaan rancang mekanisme urus kos sara hidup, redakan inflasi – Rafizi

Kerajaan rancang mekanisme urus kos sara hidup, redakan inflasi – Rafizi

PUTRAJAYA,. Kerajaan sedang merancang mekanisme untuk menguruskan kos sara hidup dan meredakan inflasi negara, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata perbincangan berkenaan gaji, kos sara hidup dan inflasi perlu diuruskan dengan teliti.

“Sebelum ini, sesetengah pihak… apabila setiap kali kita berbincang untuk mendesak kenaikan gaji, mereka akan sentiasa menyatakan kelemahan inflasi. Bagaimanapun, saya tidak merasakannya sebagai situasi saling eksklusif.

“Keseluruhan isu kos sara hidup perlu diuruskan bersama-sama. Anda perlu melihat kedua-dua komponen — gaji dan inflasi. Itulah sebabnya mekanisme ini perlu dilaksanakan dengan perancangan yang teliti,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran rancangan realiti televisyen INNOVATHON musim kedua di sini semalam.

Mekanisme itu akan memastikan wujudnya alternatif selain mempertimbangkan situasi ekonomi makro secara keseluruhan, katanya sambil memaklumkan antara kaedah terbaik untuk menguruskan kos sara hidup adalah memastikan pertumbuhan gaji yang baik dalam sesuatu tempoh masa.

Rafizi berkata demikian ketika ditanya mengenai keputusan kerajaan untuk menaikkan gaji penjawat awam melebihi 13 peratus yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1 Mei, dan pengenalan Akaun 3 yang dinamakan sebagai Akaun Fleksibel oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Bagaimanapun, beliau mengakui pelaksanaan mekanisme itu akan berdepan cabaran.

“Terdapat perkaitan antara gaji dan inflasi serta pertumbuhan, dan ini menjadi tanggungjawab mana-mana kerajaan untuk mengimbangi semuanya agar segala-galanya mampan — pertumbuhan upah (perlu) adil dan mampan.

“Untuk menjadikannya mampan, inflasi perlu diuruskan supaya ia kekal sederhana dan tidak memberikan impak kepada pertumbuhan,” katanya.

–BERNAMA

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )