Jenazah ayahanda Tengku Permaisuri Selangor selamat dikebumikan

Jenazah ayahanda Tengku Permaisuri Selangor selamat dikebumikan

SHAH ALAM,. Jenazah ayahanda Tengku Permaisuri Selangor, Abdul Rahman Baba yang meninggal dunia awal pagi semalam pada usia 89 tahun selamat dikebumi di Makam Diraja Shah Alam, Seksyen 5 dekat sini pada 2.45 petang semalam.

Jenazah Allahyarham tiba di makam diraja pada 1.30 petang selepas dimandi dan dikafankan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Solat jenazah dilakukan di masjid sama selepas waktu zuhur.

Turut berangkat ke upacara pengebumian itu ialah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, Tengku Permaisuri Norashikin dan Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah.

Hadir sama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang juga bekas Menteri Besar Selangor, Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari dan Pemangku Datuk Bandar Shah Alam Mohd Rashidi Ruslan.

Abdul Rahman meninggal dunia kerana sakit tua di kediamannya di Seksyen 13 pada 3.40 pagi.

Terdahulu, Amirudin dalam kenyataan semalam turut mengucapkan salam takziah kepada Sultan Sharafuddin dan Tengku Permaisuri Norashikin.

“Patik mewakili seluruh rakyat Selangor mendoakan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat oleh Allah SWT, diampunkan dosa dan ditempatkan dalam kalangan mukmin yang soleh serta mendapat husnul khatimah. Al-Fatihah,” katanya.

Sementara itu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan ucapan takziah kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin atas kembalinya ke rahmatullah ayahanda Tengku Permaisuri Selangor, Allahyarham Abdul Rahman Baba, 89, semalam.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )