Dron berkesan bantu PDRM jaga keselamatan, kawal sempadan

Dron berkesan bantu PDRM jaga keselamatan, kawal sempadan

KUALA LUMPUR,. Penggunaan dron berkesan dalam membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjaga keselamatan dan kawalan sempadan serta merakam pelbagai gambar dan video bagi mengumpul bukti untuk membawa pertuduhan ke mahkamah.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Zainal Abidin Kasim berkata oleh sebab itu, PDRM memerlukan lebih banyak dron berteknologi canggih bagi membantu menggalas tanggungjawab yang dilihat semakin mencabar.

Beliau berkata dron yang berkualiti mampu terbang hingga dua atau tiga jam di udara dan boleh menelan belanja kira-kira setengah juta ringgit seunit.

“Banyak kejayaan dan rampasan dilakukan dengan penggunaan dron ini. Selain itu, setiap dron adalah berbeza mengikut kawasan misalnya penggunaan dron di Bukit Kayu Hitam, Kedah tidak sama dengan dron di Gua Musang dan Sungai Golok, Kelantan berdasarkan kegiatan yang berbeza.

“Di Zon A (iaitu kawasan pantai yang panjangnya 900 hingga 1,000 kilometer), penggunaan dron amat relevan. Kalau hendak ditempatkan anggota penguat kuasa, ia tidak praktikal memandangkan jumlah yang diperlukan cukup ramai,” katanya dalam wawancara khas kepada Bernama di Bukit Aman, baru-baru ini.

Zainal Abidin berkata dron mampu membuat kawalan di satu-satu kawasan bagi tempoh tertentu ketika penguat kuasa melakukan tangkapan dan membawa balik penjenayah serta menulis laporan.

“Sekiranya ada tangkapan dibuat ketika rondaan dilakukan, ia akan mengambil masa kira-kira dua jam untuk polis buat laporan dan membawa penjenayah balik ke balai.

“(Jadi) akan berlaku kelompongan (tiada kawalan di kawasan itu). Kami perlu naikkan dron untuk mengawal kawasan itu dan apabila dibuat pemerhatian dari atas (udara oleh dron) kawasan yang diperhatikan akan lebih luas dalam dua jam,” katanya.

Beliau berkata pihaknya juga tidak mahu sesuatu tangkapan itu hanya dijadikan ‘decoy’ yang mana penyeludup sengaja membiarkan satu bot yang kurang barang seludup ditahan bagi memberi ruang dan peluang bot-bot yang lebih besar dengan barangan atau migran menceroboh masuk kawasan sempadan.

“Jadi dron berkuasa tinggi inilah yang diperlukan untuk kawasan Zon A dan untuk kawasan sempadan di Sarawak (misalnya) yang kita tahu, sempadan negeri tersebut kawasannya berbukit bukau dan bergunung-ganang,” katanya.

Zainal Abidin berkata pihaknya mempunyai pos kawalan yang jaraknya terlalu jauh antara satu dengan yang lain dan tidak dapat memenuhi keperluan keselamatan sepenuhnya.

“Bagi menggerakkan pasukan untuk menghalang (kegiatan penyeludupan) pun menjadi cukup sukar dan memakan masa cukup panjang. Oleh sebab itulah, kami hendak gunakan dron ini dalam membendung kemasukan pendatang tanpa izin atau kemasukan barang-barang kontraban ini,” katanya.

Beliau berkata dengan adanya tekonologi sebegini, ia mampu menutupi lorong-lorong tikus dan gajah yang banyak di Sarawak.

“Sekiranya ia tidak dilakukan sekarang iaitu menggunakan dron berkapasiti tinggi kemungkinan PDRM menghadapi kesukaran pada masa akan datang dari segi keselamatan negara,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya ada menerima empat kenderaan jenis All Terrain Vehicles (ATV) pemberian kerajaan Sarawak bagi membantu menjaga kawasan sempadan terutamanya apabila Kalimantan bakal menjadi ibu negara baharu Indonesia.

“ATV tersebut diterima kira-kira dua hari lepas oleh Batalion 11 di Miri, Sarawak selain generator (penjana) memandangkan pos kawalan polis berada di dalam hutan yang tidak mempunyai apa-apa misalnya air dan lain-lain,” katanya.

– BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )