Debat Perdana Anwar dan Najib pada 12 Mei

KUALA LUMPUR,. Debat Perdana antara Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadualkan berlangsung pada 12 Mei ini di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya, di sini pada pukul 9 malam.

Pengarah Komunikasi PKR Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil berkata format debat perdana yang dijangka berlangsung selama dua jam itu merangkumi tiga bahagian, dengan yang pertama berhubung permasalahan dihadapi syarikat minyak dan gas, Sapura Energy Bhd, sama ada ia perlu diselamatkan atau tidak.

Beliau berkata bahagian kedua akan berkisar kepada ‘Masa Depan Malaysia’ yang merangkumi aspek ekonomi, politik, urus tadbir serta hala tuju negara, dan yang ketiga dikhususkan kepada sesi soal jawab.

“Maklumat terperinci berhubung kehadiran fizikal debat perdana itu akan diumumkan kemudian,” katanya pada sidang media bersama Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor Isham Jalil di sini hari ini.

Menurutnya program itu akan memberi peluang kepada rakyat untuk menilai dan meraikan idea yang berbeza dalam suasana aman dengan mencerminkan budaya politik matang.

Mengulas mengenai kehadiran pada program debat perdana itu, Isham berkata kapasiti Dewan Tunku Canselor dapat memuatkan kira-kira 500 orang selepas mengambil kira penjarakan fizikal mengikut prosedur operasi standard dalam membendung jangkitan COVID-19.

“Kami telah berbincang mengenai jemputan (secara fizikal), satu pertiga terdiri daripada kelompok yang dijemput Datuk Seri Anwar, satu pertiga lagi jemputan Datuk Seri Najib, dan satu pertiga lagi terdiri daripada tetamu kehormat, serta media yang akan kita pilih sebagai rakan.

“Di luar dewan itu juga ada kawasan dan kita akan pasang khemah serta skrin besar untuk disiarkan kepada mereka yang hadir di lokasi kerana di dalam dewan ada kekangan (kapasiti jemputan),” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )