Datuk Bandar Seoul ditemukan maut, beberapa jam selepas dilaporkan hilang

Datuk Bandar Seoul ditemukan maut, beberapa jam selepas dilaporkan hilang

SEOUL,. Datuk Bandar Seoul Park Won Soon ditemukan maut pada Jumaat, beberapa jam selepas dilaporkan hilang, kata polis.

Pasukan mencari menemukan mayatnya di Gunung Bukak berhampiran kediaman rasminya, pada tengah malam. Beliau dipercayai membunuh diri, lapor agensi berita Yonhap.

Siasatan akan dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kematian.

Park, 64, dilaporkan sedang disiasat atas tuduhan gangguan seksual terhadap seorang bekas setiausaha wanitanya.

“Satu aduan telah diterima Agensi Polis Metropolitan Seoul,” kata seorang pegawai polis yang enggan namanya disiarkan, tanpa mengulas lanjut.

“(Mayatnya) tidak menunjukkan tanda-tanda dibunuh,” kata pegawai itu sambil menambah siasatan akan dijalankan di bawah prosedur bunuh diri.

Laporan mengenai kehilangannya dibuat oleh anak perempuan Park pada Khamis petang.

Park meninggalkan kediamannya di Jongno di Seoul kira-kira 10.44 pagi, rakaman CCTV menunjukkan beliau tiba di Taman Waryong, di Jongno pada 10.53 pagi dengan menaiki teksi .

Park, anggota Parti Demokrat, menjadi Datuk Bandar Seoul sejak 2011 dan dikatakan calon sesuai bertanding pada pilihan raya presiden 2022.

Beliau juga pernah menjadi peguam hak asasi manusia dan aktivis sosial.

Tugasnya akan dipangku Seo Jeong Hyup, naib Datuk Bandar, sehingga pilihan raya kecil diadakan yang dijadual pada 7 April 2021.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )