COVID-19: BWF batal tiga lagi kejohanan badminton

COVID-19: BWF batal tiga lagi kejohanan badminton

KUALA LUMPUR,. Persekutuan Badminton Dunia (BWF) membatalkan tiga lagi kejohanan badminton terbuka susulan penularan wabak COVID-19.

Kejohanan berkenaan adalah Terbuka Australia (2-7 Jun), Terbuka Hyderabad (11-16 Ogos) dan Masters Korea Selatan (24 hingga 29 Nov).

Menurut BWF dalam satu kenyataan pada Jumaat, kejohanan badminton Terbuka Australia yang sebelum ini ditangguhkan, terpaksa dibatalkan kerana Badminton Australia, badan induk sukan badminton negara berkenaan gagal menemui tarikh baharu yang sesuai.

Manakala, Badminton Korea pula meneruskan penganjuran Terbuka Korea Selatan 2020 di Seoul pada 8 hingga 13 Sept.

Setiausaha Agung BWF, Thomas Lund berkata beberapa perubahan perlu dilakukan namun ia tidak memberikan kesan besar kepada kalendar baharu kejohanan bagi musim 2020.

Beliau juga berterima kasih kepada semua ahli gabungan di atas kesabaran, kerjasama dan nasihat diberikan sebelum BWF memutuskan untuk menyemak semula kalendar kejohanan susulan krisis penularan COVID-19.

“Kami akan terus menyesuaikan perubahan ini bagi memastikan setiap aktiviti sukan badminton mematuhi peraturan dan undang-undang Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pihak berkuasa kesihatan tempatan, serta sekatan perjalanan antarabangsa dan domestik.

“Rombakan pada kalendar kejohanan adalah perancangan utama untuk tuan rumah menganjurkan pertandingan dan pemain bertanding semula. Kami memerlukan sokongan dan ketekunan daripada semua pihak untuk mengembalikan semula ekosistem ini,” katanya.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )