Bekas kakitangan syarikat penerbangan dicadang sebagai petugas barisan hadapan KKM

Bekas kakitangan syarikat penerbangan dicadang sebagai petugas barisan hadapan KKM

KUALA LUMPUR,. Kesatuan Kebangsaan Anak-anak Kapal Kabin Malaysia (NUFAM) memohon kerajaan menimbang menjadikan kakitangan syarikat penerbangan yang diberhentikan kerja sebagai petugas barisan hadapan di Kementerian Kesihatan (KKM) bagi membantu mengekang penularan COVID-19.

Presidennya Ismail Nasaruddin berkata walaupun Belanjawan 2021 diluluskan di peringkat dasar bagi membolehkan peruntukan RM50 juta untuk penyediaan program latihan dan penempatan semula 8,000 kakitangan syarikat penerbangan di Malaysia direalisasikan, langkah itu belum mencukupi dalam menjamin kelangsungan hidup mereka yang terjejas.

Mengulangi cadangan itu, beliau berkata yang penting ketika ini ialah memastikan golongan tersebut mendapat pekerjaan dan mempunyai pendapatan bulanan bagi meneruskan kehidupan harian.

“Kalau ikuti program latihan, mereka mungkin dibayar elaun RM10 atau RM20 sehari, itu memang tidak cukup. Perlu ada kerja tetap untuk teruskan kelangsungan hidup.

“Mungkin kerajaan boleh lihat semula dengan menyerap kakitangan syarikat penerbangan sebagai petugas barisan hadapan di KKM untuk menangani COVID-19. Kebanyakan pekerja syarikat penerbangan telah dilatih dari segi memberi pertolongan cemas dan keselamatan,” katanya kepada Bernama.

Pada persidangan Dewan Rakyat baru-baru ini, Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan memaklumkan sejumlah 95,995 pekerja yang mencarum dalam Sistem Insurans Pekerjaan (SIP), diberhentikan kerja setakat 13 Nov lepas.

Daripada jumlah itu, 40,766 adalah mereka yang terlibat dalam sektor penerbangan, perhotelan dan pelancongan.

Sementara itu, bekas pramugara Mohd Hanif Salim, 28, yang hilang pekerjaan sejak Jun lepas, berkata kebanyakan rakannya yang diberhentikan kerja kini menceburi bidang perniagaan dan insurans.

Beliau berkata kebanyakan mereka menggunakan wang pampasan yang diterima untuk memulakan perniagaan bagi meneruskan kelangsungan hidup.

Mohd Hanif yang kini membantu perniagaan abangnya menjual silinder gas di Kuantan, berkata inisiatif kerajaan menganjurkan pelbagai program latihan bagi membantu mereka yang kehilangan pekerjaan adalah sesuatu yang baik, namun tidak membantu sepenuhnya untuk memastikan mereka mendapat pekerjaan.

“Tidak dinafikan program latihan, program rangsangan ekonomi ini bagus. Ini sesuatu yang baik tetapi tidak dapat membantu sepenuhnya. Kami perlu mencari pekerjaan untuk survival. Sekarang kami yang hilang kerja ini cuba sahaja apa-apa pekerjaan yang boleh menjana pendapatan,” katanya.

Ditanya sama ada beliau mahu kembali menjadi pramugara, Mohd Hanif yang mempunyai pengalaman selama enam tahun, berkata sekiranya diberi peluang dan keadaan pulih seperti sedia kala beliau sememangnya mahu kembali bekerja dalam bidang itu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )