Barisan Kabinet akan diumum minggu ini – PM

Barisan Kabinet akan diumum minggu ini – PM

YAN,. Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata barisan Kabinet di bawah pentadbirannya akan diumum dalam minggu ini.

Beliau berkata senarai nama itu akan disembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mendapat perkenan Seri Paduka terlebih dahulu.

Ismail Sabri berkata Kabinet tersebut bukanlah kerajaan perpaduan yang turut melibatkan wakil rakyat pembangkang.

“Kerjasama dengan mereka (pembangkang) bukan bermakna mereka akan ada dalam kabinet, tetapi mereka boleh memainkan peranan dengan menyalurkan idea mereka menerusi Jawatankuasa Khas Menangani COVID-19 dan Majlis Pemulihan Negara (MPN),” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas meninjau kawasan terjejas banjir susulan kejadian kepala air dari Gunung Jerai di sini hari ini, yang turut disertai Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor.

Ismail Sabri turut mempelawa Ahli Parlimen pembangkang untuk bersama-sama berbincang dengan kerajaan bagi membantu menyelesaikan isu COVID-19 dan juga ekonomi negara yang terjejas ekoran pandemik itu.

Dalam ucapan sulung sebagai perdana menteri semalam, beliau menawarkan ruang kepada kepimpinan pembangkang untuk menganggotai MPN dan Jawatankuasa Khas Menangani COVID-19.

Mengulas mengenai pelbagai berita yang tular tentang senarai nama jemaah menteri, Ismail Sabri meminta orang ramai supaya tidak mempercayainya kerana ia adalah palsu.

“Jangan percaya, banyak sangat keluar nama-nama menteri… setiap hari ada senarai baharu. Tetapi bagus juga kerana ia boleh membantu saya untuk melihatnya,” katanya secara berseloroh.

Menyentuh cadangan supaya Timbalan Perdana Menteri dilantik dalam kalangan wakil rakyat Sabah dan Sarawak, Ismail Sabri berkata beliau bersedia mempertimbangkan cadangan itu dengan mengambil kira kepentingan semua pihak.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )