Annuar selami luahan hati gelandangan di pusat transit

KUALA LUMPUR,. Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri TPr. Annuar Musa turun padang melawat pusat penempatan gelandangan sementara di Pusat Komuniti Sentul Perdana semalam.

Pada lawatan itu, Annuar turut sempat beramah mesra dan bertanyakan keadaan gelandangan yang telah diselamatkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ekoran penularan wabak Covid-19.

Beliau telah diberi taklimat oleh Pengarah Jabatan Pembangunan Komuniti DBKL, Anwar Md. Zain berkenaan dengan operasi pusat penempatan tersebut.

Dalam ciapan di laman Twitternya, Annuar berkata, hatinya tidak kuat melihat keadaan begini (gelandangan), dan beliau mengucapkan terima kasih kepada pihak yang membantu golongan itu.

Kata beliau, pihak kerajaan telah menyediakan makanan sebanyak enam kali sehari kepada gelandangan yang diselamatkan itu.

“Tetapi beberapa beberapa barangan keperluan seperti selimut, cadar, kain solat dan pakaian kurang sempurna.

“Kebersihan dan sanitasi dalam kalangan gelandangan juga perlu dipertingkatkan,” katanya.

Annuar memberitahu, beliau turut akan membantu gelandangan bagi menyelesaikan urusan mendapatkan semula kad pengenalan yang hilang dan pendaftaran untuk pelbagai bantuan yang layak dalam skim Rangsangan Ekonomi Prihatin seperti yang telah diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini. – WILAYAHKU

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )