Anggap COVID-19 sebagai endemik bukan mengalah – Khairy

Anggap COVID-19 sebagai endemik bukan mengalah – Khairy

PUTRAJAYA,. Pendekatan menganggap COVID-19 sebagai satu endemik bukan tanda mengalah terhadap pandemik itu sebaliknya adalah bersifat untuk mengadaptasi diri, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Bercakap dalam sidang media di Kementerian Kesihatan (KKM) di sini pada Khamis, beliau berkata dengan adanya varian Delta, saintis seluruh di dunia mengatakan bahawa untuk mencapai imuniti kelompok agak sukar disebabkan kemunculan varian baharu.

“Sebab itulah kita (Malaysia) terima hakikat bahawa mungkin pengakhirannya adalah peringkat endemik. Saya sebutkan akhir Oktober (COVID-19) akan dianggap sebagai endemik. Ini banyak bergantung kepada varian dan apa yang akan berlaku dalam dua bulan akan datang.

“Andaian saya adalah dengan kadar vaksinasi yang tinggi pada akhir Oktober kita (Malaysia) boleh mula peralihan kepada peringkat endemik. Bukan pada 31 Okt tiba-tiba endemik sepenuhnya,” kata beliau.

Perkara itu bergantung kepada tingkah laku masyarakat di negara ini dalam tempoh dua bulan ini, kata Khairy yang mengingatkan rakyat supaya terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

“Saya rasa tidak akan ada negara yang akan menyatakan bahawa penerimaan COVID sebagai endemik adalah mengaku kalah terhadap pandemik,” katanya.

Sementara itu, Khairy berkata proses vaksinasi COVID kepada golongan remaja berumur 12 hingga 17 tahun akan berjalan serentak dengan pembukaan sekolah yang akan bermula 3 Okt ini.

Beliau berkata proses itu juga akan dikendalikan secara berperingkat dan Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali akan menjadi penyelaras kepada program vaksinasi untuk golongan remaja itu.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )