Aktiviti sosial sewaktu PKP tidak dibenar demi kekang penularan COVID-19 – Muhyiddin

Aktiviti sosial sewaktu PKP tidak dibenar demi kekang penularan COVID-19 – Muhyiddin

KUALA LUMPUR,. Aktiviti sosial melibatkan perkumpulan beramai-ramai seperti kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan termasuk Thaipusam, mesyuarat, seminar, kursus dan sukan berkumpulan tidak dibenarkan sama sekali semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (gambar) berkata langkah itu penting bagi mengurangkan risiko jangkitan dan memutuskan rantaian COVID-19 ini.

“Bagaimanapun bagi Perlis dan Sarawak di bawah pelaksanaan PKP Pemulihan (PKP-P), aktiviti sosial adalah dibenarkan, tertakluk kepada pematuhan SOP yang ketat,” katanya dalam perutusan khas yang disiarkan secara langsung di stesen-stesen televisyen tempatan.

Beliau berkata pergerakan rentas negeri sewaktu PKP tidak dibenarkan di seluruh negara manakala bagi kawasan PKP, pergerakan rentas daerah juga tidak dibenarkan.

Perdana Menteri berkata susulan larangan pergerakan merentas negeri dan daerah ini, operasi sekatan jalan raya akan mula berkuat kuasa pada pukul 12.01 tengah malam, Rabu, 13 Januari.

“Bagi negeri yang dilaksanakan PKP, pergerakan adalah terhad di dalam 10 kilometer radius sahaja. Bagi tujuan membeli barangan keperluan dari pasar raya atau kedai runcit yang berdekatan, hanya dua anggota isi rumah yang dibenarkan untuk keluar dan berada di dalam kenderaan yang sama.

“Mana-mana individu yang melanggar larangan ini boleh dikenakan kompaun maksimum RM1,000,” katanya.

Menyentuh mengenai sektor ekonomi, Muhyiddin berkata kerajaan telah mengenal pasti lima sektor yang dibenarkan beroperasi dan dikategorikan sebagai sektor ekonomi perlu iaitu pengilangan dan pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perdagangan dan pengedaran, serta perladangan dan komoditi.

Jelasnya, sektor ini dibenar beroperasi kerana peranannya menyokong kerja-kerja membekal keperluan asas seperti makanan, minuman dan barangan keperluan rumah serta penjagaan diri.

Menurutnya ia membabitkan kelengkapan pakaian perlindungan diri (PPE), peranti perubatan dan ubatan kepada petugas kesihatan; aktiviti perdagangan antarabangsa; memastikan rantaian bekalan tidak terputus dan menyokong infrastruktur kritikal dan kerja-kerja kecemasan.

Muhyiddin berkata bagaimanapun, hanya 30 peratus pekerja dalam kumpulan pengurusan yang dibenar berada di pejabat manakala bagi pekerja kumpulan sokongan, jumlah pekerja yang diperlukan pada satu-satu masa akan ditentukan majikan masing-masing.

“Ingin saya ingatkan, jumlah pekerja yang ditentukan mestilah mengambil kira pematuhan ketat prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Jangan sampai tiada penjarakan fizikal langsung sewaktu berada di tempat kerja.

“Mana-mana majikan yang melanggar SOP dan menyebabkan berlakunya penularan jangkitan COVID-19 di tempat kerja, tindakan tegas akan diambil berdasarkan undang-undang termasuk menutup premis berkenaan,” katanya.

Perdana Menteri berkata dalam hal ini, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) akan memperincikan jenis-jenis perkhidmatan yang disenaraikan sebagai ‘essential economic sector’ selain bekerjasama dengan Kementerian Kerja Raya untuk memperincikan butiran kerja-kerja pembinaan yang dibenarkan beroperasi.

Muhyiddin berkata bagi sektor atau perkhidmatan yang tidak disenarai sebagai sektor ekonomi perlu, arahan bekerja dari rumah atau ‘work from home’ akan berkuatkuasa.

Muhyiddin berkata semua majikan mesti mematuhi arahan itu untuk mengurangkan pergerakan di dalam komuniti, terutamanya di kawasan yang berkepadatan tinggi dalam mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 di tempat kerja.

Menyentuh mengenai kedai makan dan gerai penjaja, perkhidmatan itu dibenar beroperasi hanya untuk perkhidmatan membungkus makanan (take away) manakala bagi kawasan PKP Bersyarat (PKP-B) dan PKP Pemulihan (PKP-P), kedua-duanya dibenar beroperasi seperti biasa mengikut SOP yang ditetapkan termasuk perkhidmatan penghantaran makanan.

Bagi perkhidmatan pasar raya, perkhidmatan kesihatan termasuk klinik, hospital dan farmasi serta bank dibenar beroperasi di kawasan PKP pada tahap berjaga-jaga dengan mematuhi SOP yang ditetapkan sebelum ini, tegas Muhyiddin.

Seterusnya Perdana Menteri berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah memberikan jaminan bahawa bekalan di semua sektor peruncitan adalah mencukupi.

“Pemantauan terhadap barangan keperluan pengguna seperti gula, minyak masak, tepung gandum, beras, roti putih, susu tepung, ayam, sayur-sayuran, telur, bawang, pensanitasi tangan dan pelitup muka akan dilakukan setiap hari,” katanya.

— Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )