AirAsia X catat kerugian bersih RM99.7 juta

AirAsia X catat kerugian bersih RM99.7 juta

KUALA LUMPUR,. AirAsia X Bhd (AAX) merekodkan kerugian bersih RM149.14 juta dan pendapatan sebanyak RM99.27 juta bagi suku pertama berakhir 30 September 2021.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia pada Selasa, syarikat itu menjelaskan pihaknya mengalami kesan penuh akibat pandemik COVID-19 pada suku pertama tahun kewangan 2022.

Berikutan penggantungan operasi penerbangan berjadual pada April 2020 dan kebanyakan pesawat tidak beroperasi maka indikator prestasi untuk perniagaan adalah tidak signifikan, menurutnya.

AirAsia X menambah, pembentangan jadual metrik perolehan dan kos bagi suku tersebut juga tidak disertakan kerana tiada perbandingan yang setara bagi suku yang sama seperti pada 30 September 2021.

“Seperti yang diumumkan pada 2 Disember 2020 akhir tahun kewangan syarikat diubah dari 31 Disember 2020 kepada 30 Jun 2021.

“Oleh itu, tiada sebarang perbandingan maklumat kewangan yang tersedia bagi suku yang sama tahun lalu,” menurutnya.

AirAsia X menjelaskan, pada suku semasa dan tempoh berakhir, tiada pendapatan faedah, pendapatan lain termasuk pendapatan pelaburan, perbelanjaan faedah, susut nilai dan pelunasan, peruntukan untuk dan hapus kira bagi boleh terima dan inventori, keuntungan atau kerugian daripada penjualan pelaburan atau hartanah yang disebut atau tidak disebut, susut nilai aset, keuntungan atau kerugian pertukaran asing, keuntungan atau kerugian ke atas derivatif dan/atau item luar biasa kecuali seperti yang dicatatkan sama ada dalam penyata pendapatan yang disatukan dan/atau nota bagi penyata kewangan tidak diaudit.

Mengenai prospek, pada 12 November 2021 pihaknya telah mengadakan mesyuarat pemiutang (CCM) untuk mempertimbangkan cadangan penstrukturan semula hutang seperti yang dibentangkan dalam penyata penjelasan bertarikh 18 Oktober 2021, menurut AirAsia X.

Ia menambah, pada mesyuarat itu, cadangan penstrukturan semula hutang telah diluluskan oleh 100 peratus pemiutang Kelas A; 97.56 peratus pemiutang Kelas B dan 100 peratus pemiutang Kelas C yang hadir dan mengundi sama ada secara peribadi atau melalui proksi pada CCM itu.

“Memandangkan syarat majoriti yang diperlukan sebanyak 75 peratus bagi setiap pemiutang Kelas A, pemiutang Kelas B dan pemiutang Kelas C telah diperoleh pada CCM masing-masing, cadangan penstrukturan semula hutang telah diluluskan dengan sewajarnya oleh pemiutang skim, dan kini masih tertakluk kepada kebenaran Mahkamah Tinggi.

“Tertakluk kepada kebenaran oleh Mahkamah Tinggi bagi cadangan penstrukturan semula hutang itu, cadangan pengurangan modal dan langkah pengumpulan dana yang diluluskan oleh pemegang saham syarikat pada mesyuarat agung luar biasa yang diadakan pada 1 Jun, 2021 akan dimulakan,” menurutnya.

Syarikat itu menambah, langkah mengumpul dana itu bertujuan mengumpul modal yang mencukupi untuk memulakan semula operasi apabila sempadan antarabangsa dibuka kembali dan menyediakan mudah tunai mencukupi untuk membolehkan syarikat memenuhi obligasi kewangannya.

“Perkembangan lanjut mengenai perkara ini akan diumumkan kepada Bursa Malaysia apabila ia berlaku,” katanya.

– Bernama

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )