75 kes menyamar rakan untuk pinjam wang babitkan kerugian lebih RM300,000

75 kes menyamar rakan untuk pinjam wang babitkan kerugian lebih RM300,000

SEREMBAN,. Sebanyak 75 kes direkodkan berhubung penipuan individu menyamar sebagai kenalan untuk meminjam wang membabitkan nilai kerugian keseluruhan berjumlah RM393,817 di Negeri Sembilan setakat Isnin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Negeri Sembilan Supt Aibee Ab Ghani berkata jumlah itu meningkat berbanding 68 kes (RM346,349) sepanjang 2020.

Menurutnya, modus operandi sindiket berkenaan adalah dengan menghantar pautan kepada mangsa melalui aplikasi WhatsApp dan kemudian meminta mangsa memberikan nombor Kod Kebenaran Transaksi (TAC) setelah pautan itu ditekan.

“Apabila TAC diberikan, suspek seterusnya akan mengambil alih talian WhatsApp dengan menyamar sebagai individu berkenaan.

“Suspek akan menggunakan talian mangsa dan menghantar pesanan kepada rakan mangsa menyatakan mahu meminjam wang kira-kira RM500 dengan kadar segera susulan kecemasan seterusnya memberikan akaun bank dengan nama lain dengan alasan akaun mangsa mempunyai masalah,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Justeru, beliau menasihatkan orang ramai untuk sentiasa berhati-hati sekiranya diberikan sebarang pautan daripada WhatsApp selain tidak memberikan apa-apa nombor pin atau TAC kepada orang lain.

Beliau juga berkata sekiranya sesiapa ada menerima WhatsApp meminta untuk meminjam wang kononnya daripada rakan sendiri, perlulah berhubung terus dengan rakan melalui panggilan biasa untuk pengesahan kerana suspek berupaya menggunakan kaedah ‘hijack’ WhatsApp.

— BERNAMA

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )